Ponad 15 000 osób wzięło udział w tegorocznej edycji Biegnij Warszawo! W niedzielę 6 października ulicami Warszawy przebiegli bądź przemaszerowali uczestnicy wydarzenia, którzy w ten sposób wspólnie promowali zdrowy styl życia. Nie zabrakło też akcentu zbilansowanej diety, opartej na warzywach, owocach i ich przetworach. Na stoisku Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) biegacze posmakowali pysznych soków, smoothies i jabłek dodających i uzupełniających energię, oraz porozmawiali z Kariną Słotą-Palak – dietetykiem, która podkreślała rolę warzyw i owoców i ich produktów w zrównoważonym żywieniu.

To już 11 edycja jednego z największych wydarzeń biegowych w stolicy. Główną ideą Biegnij Warszawo jest promowanie zdrowego stylu życia, w tym aktywności fizycznej i zrównoważonej diety. Uczestnicy wydarzenia mogli się sprawdzić zarówno w biegu na 10 km, jak i marszu na 5 km. Brak limitów wiekowych, a także 2 godziny na dotarcie do mety, pozwoliło wziąć udział w Biegnij Warszawo każdemu, niezależnie od formy.

Biegacze i maszerujący podczas wydarzenia mogli także odwiedzić stoisko Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP), którego organizatorem jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. Promowane na nim były zasady zbilansowanej diety, opierającej się na warzywach, owocach i ich przetworach takich jak soki i smoothies.

Uczestnicy mogli nie tylko posmakować wysokiej jakości produktów owocowo-warzywnych, ale także porozmawiać z dietetykiem, Kariną Słotą-Palak.

Specjalistka podkreślała, jak ważne w diecie są warzywa i owoce i ich produkty, zwracając uwagę na zawarte w nich antyoksydanty i inne wartości odżywcze. Wielu uczestników biegu zadawało pytania, co i jak jeść przy treningu, oraz na co zwracać uwagę, aby odżywiać się właściwie. Dietetyk chętnie udzielała wyjaśnień, informując także, że wysokiej jakości produkty owocowo-warzywne takie jak soki i smoothies są wartościowym uzupełnieniem codziennej diety.

To już kolejne wydarzenie, na którym promowany jest System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) oraz warzywa, owoce i ich produkty takie jak soki i smoothies. Dzięki takim inicjatywom wzrasta świadomość na temat ich roli w zrównoważonej diecie.