Z okazji Jubileuszu 120-lecia istnienia Polskiego Towarzystwa Higienicznego, w piątek 27 września 2019 r. odbyła się uroczysta konferencja naukowo-szkoleniowa. Poruszane podczas niej były zagadnienia dotyczące zdrowia publicznego – misją towarzystwa jest bowiem podnoszenie merytorycznej dyskusji, wpływającej na poprawę warunków zdrowotnych społeczeństwa i środowiska. System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) został zaprezentowany podczas wydarzenia jako jedno z rozwiązań, wspierających edukację konsumentów w zakresie zwiększania świadomości na temat wpływu codziennej diety na funkcjonowanie organizmu.

Polskie Towarzystwo Higieniczne od lat kształtuje merytoryczne opinie dotyczące zdrowia publicznego oraz środowiska. Jubileusz 120-lecia istnienia towarzystwa był kolejną do tego okazją. Wśród wystąpień, poruszających zagadnienia szeroko rozumianych warunków zdrowotnych społeczeństwa, pojawiła się także prelekcja prof. Krystyny Gutkowskiej, Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

 

Z ramienia Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków, prof. Gutkowska przedstawiła System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) jako element edukacji rynku. Zwróciła uwagę na coraz większą świadomość konsumencką oraz potrzebę wyróżniania jakościowych produktów na sklepowych półkach. System Jakości CP dedykowany jest wartościowym przetworom z owoców i warzyw – sokom, musom, smoothies i innym produktom bez dodatków: konserwantów, sztucznych barwników, aromatów czy cukrów dodanych. Pomocne w wyborze, a także w edukacji konsumentów, są dodane przy logo CP oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, pokazujące, jak składniki odżywcze, zawarte w danym artykule spożywczym, wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znak jakości „Certyfikowany Produkt” (CP) ułatwia konsumentom wybór wartościowych produktów z owoców i warzyw. Jest gwarancją, że sięgamy po produkt wysokiej jakości, pełen substancji odżywczych pochodzących z natury.

W ten sposób producenci, którzy posiadają jakościowe produkty w swojej ofercie, mogą je wyróżnić na sklepowej półce i wpłynąć na finalną decyzję zakupową konsumenta. Więcej o warunkach przystąpienia do Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) w zakładce Uczestnictwo w systemie.